Titel: För modstöld.

Upptecknare: M. Johansson

Socken/stad: Sättna

Jesus gick sig vägen fram, då mötte han en sörjande ko. "Vad gråter och sörjer du för?" - "Jag gråter och sörjer; jag är magstulen, modstulen, humörstulen, drickesstulen, hårstulen, mjölkstulen, smörstulen, benstulen och fettstulen." -
"Jag skall återsända den onda modstöld till den, som den sänt haver. Ditt humör igen, din matlust igen, ditt hår igen, din mjölk igen, ditt smör igen, din mesost igen, dina ben igen och ditt fet igen!" Och det gör jag i de tre namn: Fadren, Sonen och den helige Ande.

Avskrift av Nordiska museet ur signelser och besvärjelser från medeltid till nytid. Svenska landsmål och svenskt folkliv,41. Emanuel Linderholm, sid 399.